Autor spisu Gorila: SIS je zámerne udržiavaná v nefunkčnosti. Väčšina jej pracovníkov robí veci tak, aby niekomu náhodou neublížili

09.12.2018 | 10:59
  0
Peter Holúbek v rozhovore pre portál Trend vyhlásil, že objavenie nahrávky v kauze Gorila ho neprekvapilo, pretože na Slovensku sa obchoduje so všetkým.

Ako môže zmeniť objavenie nahrávky kopírujúcej spis Gorila doterajšie vyšetrovanie prepojení politiky s biznisom, hodnotí Peter Holúbek. Ten pred vyše dekádou, ešte ako pracovník SIS, vyhotovil záznamy zo stretnutí v byte na Vazovovej, ktoré boli pred šiestimi rokmi zverejnené ako kauza Gorila. Finančná skupina Penta existenciu aj pravdivosť týchto záznamov odmieta, Ústavný súd dávnejšie rozhodol, že záznamy boli vyhotovené v rozpore so zákonom.

Čo si myslíte o objavení sa nahrávky a o tom, že sa našla v trezore Mariána Kočnera pri domových prehliadkach?
Neprekvapilo ma to.

Prečo?
Lebo to takto funguje.

Myslíte v SIS?
Nielen. Celý systém takto funguje. SIS je z tohto pohľadu nepodstatná. Obchoduje sa so všetkým.

Mohlo by ísť o nejakú spravodajskú hru?
Nevylučujem to, ale skôr nie. Ale nechcem špekulovať, neviem o tom viac ako vy. A veľmi to neriešim. Mne to už viac nedá.

Nepridá to viac dôveryhodnosti vám a celej kauze? Nemôže to presvedčiť tých, ktorí pochybovali?
Tým už nie je pomoci. A nemyslím si, že to pomôže vo vyšetrovaní. Doteraz nemal nikto záujem to vyšetriť, nevidím dôvod, prečo by sa to zrazu zmenilo.

Pred vyše dvomi rokmi ste boli skeptický v rozhovore pre Aktuality.sk, že chýba spoločenský záujem. Nezmenilo sa to odvtedy? Ani po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?
Myslím si, že nie. Ani v spoločnosti, ani u jednotlivcov. Ale nie som Sibyla, neviem vám povedať, čo bude v budúcnosti. Záleží to od rozhodnutia nejakých ľudí, na ktorých ja nemám dosah.

A vidíte šancu, ak sa preukáže, že ide skutočne o nahrávku z bytu na Vazovovej, že sa právne legitimizuje?
Šanca tu bola vždy. Ale nikto sa toho nechytil.

Ústavný súd vydal rozhodnutie, že pri nahrávkach bol porušený zákon.
Penta spochybňuje, že tie nahrávky vôbec existujú. Ale zároveň zažalovala na súde pre nezákonnosť to, čo neexistuje. Žiaden novinár sa Penty nepýtal na to, ako je to možné. A potom je tu tá rovina, že ak súd rozhodol, že tá žiadosť o odpočúvanie bola nezákonná, pretože nebola dostatočne odôvodnená... To odôvodnenie som nepísal ja. A nikto človeka, ktorý to odôvodnenie písal, nevzal na zodpovednosť. Podľa mňa to neurobili preto, lebo aj keby sa ukázalo, že odposluchy boli robené nezákonne, boli pravdivé.

Robilo sa to vtedy v SIS takto bežne?
Samozrejme.

Boli ste zbavený mlčanlivosti a vypovedali ste k prípadu?
Bol som vypovedať zhruba pred dvomi rokmi, ale to sa týkalo čiastkových vecí, bočnej línie. Nie podstaty prípadu. Bolo to aj za účasti špeciálneho prokurátora, dopredu bolo pripravených pár otázok a vyšetrovateľ nemohol ani ďalšiu otázku položiť. Bola to fraška. Mlčanlivosti nie som zbavený pokiaľ viem, ale ja nemám prehľad o všetkých dokumentoch.

Ale asi by sa to k vám dostalo, nie?
Nemôžete si byť ničím istý.

Veríte, že úniky zo SIS sa budú nejako prešetrovať?
Formálne možno, pár rokov to potrvá, potom zistia, že buď je niekto úplne hlúpy a zanechal nejakú stopu alebo nezistia nič.

Mohla mať SIS informácie, že sa chystá vražda Jána a Martiny?
Teoreticky mohla. Ale SIS funguje do veľkej miery náhodne a oklieštene, preto si skôr myslím, že túto informáciu nemala.

Čiže zbiera informácie, ktoré nie sú celospoločensky kľúčové, ale pre niekoho výhodné?
Tá firma je zámerne udržiavaná v nefunkčnosti a väčšina jej ľudí tam robí veci tak, aby niekomu náhodou neublížili. A môžu tam byť aj úlohy, ktoré sa robia s určitým bočným cieľom. Ale väčšina vecí sa robí tak, aby nevznikla druhá Gorila. To bola naozaj chyba v systéme.

Kauza má silný politický rozmer. Aj keď expremiér Robert Fico tvrdí, že sa týka druhej Dzurindovej vlády, spomína sa tam aj on.
Môže to niekto aj politicky zneužiť, ale tu o Fica vôbec nejde. On je len herec. Ide hlavne o finančné záujmy a finančný systém vo všeobecnosti.

Už dlhšie tvrdíte, že SIS je deravá. Myslíte si, že nahrávok ako sa našla u Kočnera, môže byť viac?
Môže, ale ja nechcem špekulovať. Nestretli sme sa, aby sme tu špekulovali.

Veríte, že sa skutočne zničili originálny odposluchov?
Formálne sa mohli. Ale kópií si môžete narobiť, koľko chcete, ak máte tú možnosť.

Prekvapilo vás prepojenie Gorily s Kočnerom? Vyskytoval sa on bližšie ku kauze?
Nie. Ale viem, že Kočner spravodajsky pracoval aj so štruktúrami okolo SIS. Mal som aj ja s ním jednu skúsenosť. Ale osobne som sa s ním nikdy nestretol a neriešim ho.

O čo išlo?
Bol to záujem vyvolaný z jeho strany a až potom, ako ma vyhodili. Predpokladám, že to robil pre niekoho, kto chcel na mňa vyrobiť nejaký kompromitujúci materiál.

Zmenilo sa niečo pre vás osobne informáciou o nájdení tej nahrávky?
Nie, prečo? Ja pravdu poznám, tú nahrávku nepotrebujem. Podľa mňa nič podstatné tá nahrávka nezmení. Nevidím veľmi zmenu, aj keby sa zmenili politici. Všetci, čo sú tu teraz, mohli niečo urobiť, zmeniť, ale neurobili nič. Pre mňa najdôležitejšia informácia bola, že nikto z týchto ľudí, čo tu kvázi hrajú veľkú šachovú partiu, sa nepostavil za vyriešenie tohto prípadu. To znamená, že sa prihlásili k tomuto systému a fungujú aj oni takýmto alebo podobným spôsobom.

Čo teda môže pomôcť?
Ľudia. Čiastočne aj jednotlivci. Napríklad vyšetrovateľ, ktorý sa toho chytí na základe vnútorného presvedčenia alebo že už toho bude mať plné zuby.

P. Holúbek súhlasil s rozhovorom pod podmienkou, že článok nebude súčasťou plateného obsahu TREND.sk. Redakcia sa rozhodla žiadosti vyhovieť.

Týždenník TREND a portál TREND.sk je súčasťou vydavateľstva News and Media Holding, ktoré patrí finančnej skupine Penta.

Zdroj: etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti