Austrálski vojaci sa v Afganistane dopustili vojnových zločinov

08.06.2018 | 14:21
  0
Vojaci SAS boli počas posledných dvoch týždňov predmetom intenzívneho vypočúvania aj zo strany sudcu.

Austrálski príslušníci špeciálnych jednotiek letectva (SAS) údajne spáchali v Afganistane vojnové zločiny. Vyplýva to z uniknutých dokumentov v rámci vojenského vyšetrovania, v ktorom sa hovorí o „neoprávnenom a nelegálnom násilií“ a „neúctu voči ľudskému životu a dôstojnosti“ zo strany austrálskych vojakov.

V správe su uvedení svedkovia, ktorí spomínajú ututlávanie priestupkov ako aj trestných činov. Píše sa v nej tiež o požívaní alkoholu a drog. Okrem násilia a drog vyšetrovanie poukazuje na nedostatok zodpovednosti príslušníkov elitnej jednotky počas celého trvania ich misie.

Jedna osoba vyšetrovateľom oznámila, že počas vojenskej misie boli za ostatných 15 rokov spáchané hrozné veci: „V Kábule sa odohralo niekoľko hanebných vecí ... ale zametalo sa to pod koberec“.

Austrálska ministerka obrany Marise Payneová bola o obsahu správy informovaná. Vojaci SAS boli počas posledných dvoch týždňov predmetom intenzívneho vypočúvania aj zo strany sudcu. Nie je to po prvýkrát, čo sa sa elitné jednotky stali centrom pozornosti za svoje správanie v Afganistane.

Minulý rok boli zverejnené vládne dokumenty, v ktorých bola podrobná zmienka o ďalších zločinoch, ktoré údajne vojaci v krajine spáchali. Išlo o zabíjanie civilistov vrátane šesťročného dievčatka.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti