Assange znova udiera do CIA

28.04.2017 | 18:40
  0
Julian Assange obvinil Mike Pompea z vyhlásenia vojny slobode prejavu.

Šéf CIA sa podľa neho zároveň snaží pomstiť za zverejnenie “špinavých” tajomstiev americkej Ústrednej spravodajskej služby.

“Pompeova doktrína, ktorú predniesol vo svojom prejave, chytá do pasce všetky seriózne média a ľudsko-právne organizácie. Od ProPublica cez Amnesty International po Human Rights Watch,” napísal Julian Assange vo svojom článku pre denník Washington Post zverejnenom 26. apríla.

Pompeo vo svojom prejave v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie 13. apríla obvinil organizáciu WikiLeaks, že je na “zlej strane histórie” a snaží sa ublížiť Amerike, slobode a demokracii.

V reakcii na slová riaditeľa CIA pán Assange povedal, že Pompeo sa snaží rozptýliť pozornosť a jeho snahou je zároveň pomstiť sa za vydanie série dokumentov Vault 7, ktoré WikiLeaks začala uverejňovať 7. marca. Dokumenty podrobne opisujú aktivity a kapacity CIA uskutočňovať elektronické sledovanie alebo vedenie kybernetickej vojny.

“Keď riaditeľ CIA, ako nevolený štátny zamestnanec, verejne démonizuje vydavateľov, akými je WikiLeaks – slovami podvodník, zbabelec a nepriateľ – novinári by pri týchto slovách mali zbystriť svoju pozornosť.”

Assange tiež zdôraznil, že Pompeovo označenie WikiLeaks ako “neštátnej nepriateľskej spravodajskej služby” sa nezakladá na faktoch. Podobné vyjadrenia sú podľa neho “dýkou” nemierenou na americké ústavné právo “obdržať pravdivé informácie o svojej vláde”.

Nazvať WikiLeaks spravodajskou agentúrou, je podľa Assangea “rovnako absurdné ako tvrdenie, že CIA je mediálnym zdrojom. Novinári aj spravodajské agentúry si pestujú a chránia svoje zdroje, zhromažďujú informácie a píšu správy. Tam sa však podobnosti končia,” dodal Assange.

Šéf Wikileaks reagoval aj na Pompeovu poznámku, že on (Assange) a “ľudia jemu podobní majú podobné úmysly s diktátormi”. Označil ju za ironickú a poznamenal, že práve snaha agentúry umlčiavať oponentov americkej vlády stavia CIA do jedného šíku s diktátorskými režimami.

Čitateľom Washington Post pán Assange pripomenul, že keď publikované materiály odhaľovali nedostatky Pompeových politických súperov, bol terajší šéf spravodajskej služby fanúšikom Wikileaks. Keď sa však zverejnené informácie týkajú Pompea ako riaditeľa CIA, je podľa Assangea organizácia Wikileaks jeho terčom.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti