Asistent poslanca SaS dostal za nahliadnutie do účtov exministra Kaliňáka podmienku

25.09.2018 | 18:00
  0
Filip R. čelil obžalobe pre ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Poslaneckého asistenta Filipa R. dnes Okresný súd Bratislava V uznal za vinného z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Samosudkyňa mu zároveň uložila trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov s probačným dohľadom. Zároveň sa má ospravedlniť poškodenému exministrovi Robertovi Kaliňákovi. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný na mieste podal odvolanie.

Podľa samosudkyne obžalovaný naplnil skutkovú podstatu trestného činu vyhotovením screenshotov pohybov na účtoch Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, Mariana Kočnera a Ladislava Bašternáka, pričom následne ich poskytol tretím osobám. Vedel pritom, že v rámci svojho povolania má povinnosť chrániť osobné údaje.

Samotný Filip R. skonštatoval, že rozhodnutie súdu rešpektuje. Vyjadril však sklamanie nad tým, že súd neakceptoval viacero návrhov obhajoby, vrátane otázky pre Súdny dvor EÚ, či si nezaslúži ochranu ako oznamovateľ možnej trestnej činnosti. „Chcem, aby sa to dostalo do toho Luxemburgu, aby sa tým zaoberali ďalej,“ zdôraznil.

Pracoval ako zamestnanec banky

Asistent poslanca Jozefa Rajtára Filip R. čelil obžalobe pre ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Filip R. si podľa obžaloby nezákonne pozrel v banke účty vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka.

Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku, a to závažnejším spôsobom, za ktorý hrozí trestná sadzba tri roky až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie „porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona“.

Filip R. predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od iných prípadov, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci. Prípad sa na súde pre zachovanie bankového tajomstva pojednával s vylúčením verejnosti.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti