Asad poďakoval Rusku za oslobodenie Sýrie

21.11.2017 | 13:31
  0
Konflikt v Sýrii sa blíži ku koncu.

Sýrsky prezident Bašár Asad prišiel na neočakávanú návštevu Ruska, aby vyjadril poďakovanie Moskve za jej pomoc v boji proti terorizmu. Na stretnutí s ruským prezidentom Putinom, ktoré začalo vzájomným objatím, sa pred nadchádzajúcimi rozhovormi Ruska s Iránom a Tureckom venovali obaja lídri diskusii o  politickom urovnaní konfliktu v Sýrii.

Asadova návšteva v čiernomorskom letovisku Soči bola zverejnená až po tom, ako prezident opustil Rusko. Hlavy štátov Ruska a Sýrie viedli za zatvorenými dverami približne trojhodinový rozhovor. Vladimír Putin neskôr svojho hosťa predstavil ruským generálom, ktorí sa v Soči zúčastnili vládnych rozhovorov ohľadne obrany štátu.

"Rád by som Vás predstavil ľuďom, ktorí zohrali kľúčovú úlohu pri záchrane Sýrie," povedal šéf Kremľa Asadovi na stretnutí s armádnymi predstaviteľmi. "Samozrejme, pán Asad pozná niektorých z vás osobne. Počas rozhovorov mi dnes povedal, že vďaka ruskej armáde bola Sýria ako štát zachránená," doplnil ruský prezident.

Sýrsky najvyšší predstaviteľ využil túto príležitosť, aby vyjadril vďačnosť svojej vlády a sýrskeho ľudu tým, ktorí sa zúčastnili dvojročnej operácie v jeho krajine. "Rád by som podčiarkol úsilie, ktoré v tomto smere vyvinuli ozbrojené sily Ruskej federácie a taktiež obete, ktoré ste položili," poznamenal Bašár Asad.

Koncom septembra roku 2015 poslalo Rusko svoje bojové lietadlá, aby vláde v Damasku pomohlo v boji proti islamským extrémistom, ktorí sa snažili zvrhnúť sýrsku vládu. Táto operácia zabránila zrúteniu sekulárneho sýrskeho štátu a pripravila pôdu pre politický dialóg s tými opozičnými skupinami, ktoré budúcnosť Sýrie nevnímajú v extrémistickej ideológii.

Asadova pondelková návšteva sa odohrala dva dni pred stretnutím ruského, tureckého a iránskeho prezidenta, ktoré sa bude konať v Soči.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti