Asad: Biele prilby sú teroristi, ktorí sa buď vzdajú alebo ich čaká smrť

27.07.2018 | 14:37
  0
Sýrsky prezident poukázal na prepojenie organizácie s teroristami pôsobiacimi v jeho krajine.

Členovia organizácie Biele prilby sú teroristi, ktorí sa budú musieť rozhodnúť, že buď svoje zbrane zložia a požiadajú o amnestiu alebo budú zabití. V rozhovore s ruskými novinármi to vyhlásil sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý toto zoskupenie nepovažuje za legitímnu organizáciu.

„Sú len maskou, maskou Frontu al Nusra (odnože al-Káidy). Sú videá a fotky členov tejto skupiny, ako držia meče a oslavujú smrť sýrskych vojakov. Aké ďalšie dôkazy ešte potrebujete na to, aby ste pochopili, že nie sú humanitárnou organizáciou, ale maskou používanou al-Káidou?“, doplnil sýrsky líder.

Samozvaná záchranárska organizácia pôsobí iba v tých oblastiach Sýrie, ktoré sú pod kontrolou protivládnych militantov, ktorých od začiatku konfliktu v roku 2011 podporujú USA, Veľká Británia a niekoľko susedných štátov. Tvrdia tiež o sebe, že boli svedkami zverstiev spáchaných sýrskym režimom v prípade použitia chemických zbraní, ktoré boli použité ako zámienka pre pokus o intervenciu zo strany západných mocností.

Z dôvodu postupu sýrskych vojsk do oblasti Deraa, ktorá je pod kontrolou rebelov, začal minulý týždeň Izrael s evakuáciou členov Bielych prilieb a ich rodinných príslušníkov.

Sýrska armáda sa po eliminácii rebelov a islamského štátu v Deraa zameria na provinciu Idlib. „Našim cieľom je teraz Idlib, ale nielen Idlib. Na východe Sýrie existujú územia kontrolované rôznymi skupinami. Jedna časť je pod kontrolou islamského štátu, druhá pod ochranou Frontu al Nusra …“, vysvetlil Asad.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti