Analytik: Menová vojna môže ukončiť dominantné postavenie dolára. Vlastníci zlata majú reálnu moc

26.06.2018 | 18:19
  0
Claudio Grass upozornil na to, že viaceré štáty postupne presúvajú svoje zlaté rezervy z USA naspäť domov.

Svet čelí menovej vojne a jediný spôsob ako sa zaistiť proti pádu dolára je reálne zlato. V rozhovore pre RT to vyhlásil analytik na predaj vzácnych kovov. Ako dodal, presúvanie centra geopolitickej moci zo Západu na Východ môže znamenať koniec dominancie americkej meny.

Dôkazom toho je aj postupné presúvanie zlata zo Spojených štátov. Medzi takýmito štátmi je napríklad Turecko, Nemecko alebo Holandsko. Claudio Grass si myslí, že hlavným dôvodom je koniec studenej vojny, ako aj fakt, že mnohé krajiny prestali vnímať Rusko ako hrozbu.

„Centrálne banky presúvali svoje zlato, pretože sa cítili ohrozené Sovietskym zväzom a Spojené štáty vnímali ako svojho prirodzeného spojenca. Repatriácia zlata ukazuje, že v tomto vnímaní nastala zmena. Znamená to tiež, že Rusko už viac nepovažujú za hrozbu. Európa stojí v centre tohto geopolitického premiestnenia moci. Niektoré krajiny považujú za rozumné držať svoje zlato doma,“ dodal analytik.

Svet sa podľa jeho názoru nachádza v kríze od roku 2008, zatiaľ čo menová vojna začala ešte skôr. Grass upozornil, že centrálne banky vytlačili len tak z ničoho bilióny dolárov a zároveň koordinujú svoje úsilie ohľadne znehodnocovania národných mien. Svoje peniaze ďalej využívajú na nákup rôznych finančných aktív, nehnuteľností a dlhopisov.

„Napriek tomu je zrejmé, že systematické problémy nie sú vyriešené. Naopak, riziko je v porovnaní s obdobím spred desiatich rokov ešte väčšie. Ako viete, viac ako 65 percent všetkých menových rezerv v centrálnom bankovom systéme je denominovaných naďalej vo svetovej menovej rezerve, ktorou je stále americký dolár. Z toho dôvodu je držba fyzického zlata určite najlepšou poistkou proti pádu papierovej meny, a teda aj proti pádu dolára,“ upozornil Claudio Grass.

Analytik sa ďalej domnieva, že globálny dlh vzrástol na hodnotu 230 biliónov dolárov, pretože globálna ekonomika uviazla v systéme hry Monopoly, ktorý je založený na dlhu a finančnom pákovom efekte.

„Posledná geopolitická zmena, ktorá začala prvou svetovou vojnou a skončila druhou svetovou vojnou, postavila USA do tohto dominantného postavenia, pretože (Spojené štáty) vlastnili alebo skladovali 70 percent svetových zlatých rezerv. To bol aj hlavný dôvod, prečo sa dolár stal svetovou rezervnou menou. Za ostatných 30 rokov môžeme vidieť ďalší geopolitický mocenský posun zo Západu na Východ. Ako možno viete, všetko funguje v cykloch,“ doplnil na záver.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti