Amerika sa stáva slabšou a stráca medzinárodnú prestíž, myslí si Noam Chomsky

02.03.2018 | 11:29
  0
Univerzitný profesor však pripomenul, že polovica svetovej ekonomiky je pod vplyvom amerických korporácií.

Napriek tomu, že USA disponujú stále významnou ekonomickou a vojenskou silou, svet už nedominujú. V rozhovore pre spravodajskú televíziu RT to vyhlásil americký politológ, historik, lingvista a jedna z vedúcich osobností analytickej filozofie Noam Chomsky.

V tejto súvislosti spochybnil tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Ameriku spraví opäť silnejšiu a mocnejšiu.

„Pod Trumpom sa stáva slabšiou, menej efektívnou, vnútorne sa rozpadá, stráca medzinárodnú autoritu a prestíž, ktorú mala a smeruje k zničeniu sveta,“ myslí si Chomsky.

Pripomenul tiež Trumpovo rozhodnutie odstúpiť z parížskej klimatickej dohody, ktoré označil za ohrozenie života na planéte.

„Spojené štáty sa pod Trumpovým vedením agresívnym spôsobom zvyšujú nebezpečenstvo tým, že sa budú viac sústrediť na ťažbu fosílnych palív,“ argumentoval politológ a profesor jazykovedy na Massachusettskom technologickom inštitúte.

Ohľadne vplyvu USA poukázal na ich ekonomickú silu od čias druhej svetovej vojny a tiež na fakt, že vlastnia jadrové zbrane.

„Sila Spojených štátov podľa Chomského v medzinárodnom meradle síce klesla, ale americké nadnárodné korporácie vlastnia stále približne 50 percent svetovej ekonomiky,“ dodal.

V podobnom duchu sa vyjadril aj o vojenskej sile Washingtonu, ktorú označil za obrovskú.

„V militaristickom kontexte sa nikto nedokáže priblížiť USA. Spojené štáty vynakladajú toľko finančných prostriedkov ako zvyšok sveta dohromady,“ povedal americký profesor a poukázal na technologickú vyspelosť americkej armády.

Ohľadne napätia na Kórejskom polostrove podporil plán Ruska a Čína o dvojitom zmrazení, ktorý Washington odmieta. Plán navrhuje, aby USA a jeho spojenci ukončili v oblasti vojenské cvičenia výmenou za to, že Pchjongjang pozastaví svoj jadrový a raketový program.

Zdroj: rt.com





Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti