Americký senát schválil zákon umožňujúci Mattisovi šéfovať Pentagónu

13.01.2017 | 08:56
  0
Toto opatrenie predstavuje výnimku zo zákona z roku 1947, ktorý vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany expríslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov.

Washington 13. januára  - Americký Senát schválil v noci nadnes zákon umožňujúci vyslúženému generálovi námornej pechoty Jamesovi Mattisovi šéfovať ministerstvu obrany USA. Republikánmi ovládaný Senát príslušnú legislatívu schválil jednoznačným pomerom hlasov 81:17.

Hlasovanie sa uskutočnilo iba niekoľko hodín po tom, ako návrh prijal i senátny výbor pre ozbrojené sily. Toto opatrenie predstavuje výnimku zo zákona z roku 1947, ktorý vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis odišiel z armády v roku 2013.

Výnimku z uvedeného zákona ešte bude musieť dnes odobriť aj Snemovňa reprezentantov, legislatíva následne poputuje na podpísanie k odchádzajúcemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi.

Mattis považuje Rusko za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v prípade nutnosti čeliť. Generál napriek tomu podporil snahu novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa spolupracovať s Moskvou, priblížila agentúra Reuters.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti