Americkú armádu v Sýrii majú nahradiť vojaci Saudskej Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátov

25.04.2018 | 14:33
  0
Svoju pomocnú ruku im v tomto smere podáva zakladateľ neslávne známej súkromnej armády Blackwater - Erik Prince.

Minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr varoval Katar, že ak Spojené štáty prestanú krajinu vojensky podporovať, katarská vláda nevydrží aní týždeň.

Katar podľa jeho vyjadrenia musí „poslať svoje vojenské sily (do Sýrie) ešte predtým, ako americký prezident prestane ochraňovať túto blízkovýchodnú krajinu v podobe prítomnosti americkej vojenskej základne na jej území“.

Džubajr sa odvolal na Trumpovu poznámku, ktorá zaznela počas utorkovej spoločnej tlačovej konferencie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Šéf Bieleho domu opätovne potvrdil svoj záväzok stiahnuť americkú armádu zo Sýrie „čo najskôr“. Ukázal pri tom na bohaté krajiny v regióne, ktoré by amerických vojakov mali po ich odchode v Sýrii nahradiť.

Trump na stretnutí s Macronom naznačil, že Washington sa snaží presvedčiť svojich spojencov v regióne, aby vyslali svoje vojská do Sýrie.

„Hovorili sme s nimi, budú za to platiť. Spojené štáty nebudú viac platiť. Rovnako tam budú musieť rozmiestniť svojich vojakov,“ oznámil prezident.

Wall Street Journal minulý týždeň informoval, že Spojené štáty s požiadavkou poslať vojenské jednotky oslovili Egypt, Saudskú Arábiu, Katar a Spojené arabské emiráty.

Denník tiež informoval, že zakladateľ súkromnej armády Blackwater / Academi - Erik Prince má za úloho sformovať arabskú armádu, ktorá by v Sýrii nahradila Američanov.

Zdroj: rt.com / wsj.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti