Americkí vojaci nedostanú svoje peniaze

21.01.2018 | 12:26
  0
Spojené štáty však budú pokračovať vo vojenských misiách napriek shutdownu.

Po tom ako sa Senát Spojených štátov nedokázal dohodnúť na novom rozpočte a následne došlo k tzv. shutdownu (zastaveniu financovania niektorých federálnych úradov), americký viceprezident Mike Pence povzbudil amerických vojakov, aby sa aj naďalej sústredili na svoje misie. Vojaci podľa spravodajského portálu RT nedostanú svoju výplatu, pokiaľ sa zákonodarcovia nedohodnú.

Penceovo lietadlo v sobotu pristálo na írskom letisku Shannon, kde na svojej ceste potrebovalo doplniť palivo. Pri tejto príležitosti viceprezident prítomným americkým vojakom odkázal, že vláda dočasný problém s financovaním čoskoro vyrieši.

„Máme vojakov, ktorí na šesť mesiacov smerujú do Kuvajtu, aby tam slúžili, ale kvôli Demokratom v Senáte majú obavy o svoje mzdy,“ obvinil zákonodarcov za demokratickú stranu za spôsobenie shutdownu.

Napriek tomu, že blokovanie finančných prostriedkov postihne mnohé federálne orgány, činnosti spojené s ochranou života alebo majetku budú aj naďalej fungovať ako doteraz. Týka sa to aj aktivít súvisiacich s národnou bezpečnosťou, čiže aj množstvo zámorských vojenských misií.

Minister obrany James Mattis vo svojom nariadení uviedol, že rutinné operácie po celom svete budú pokračovať bezohľadu na vzniknutú situáciu. „Lode a ponorky zostanú na mori, naše lietadlá budú pokračovať v lietaní a naši bojovníci budú pokračovať v prenasledovaní teroristov na celom Blízkom východe, Afrike a v južnej Ázii.“

Vojenský personál bude síce slúžiť, avšak pokiaľ sa Kongres na financovaní nezhodne, výplaty nebudú.

„Pre každého Američana je sklamaním, že demokrati spôsobili zastavenie financovania vlády v čase, keď sú naši vojaci ohrození,“ upozornil Pence. Podobná situácia naposledy nastala v októbri roku 2013 a trvala dva týždne. Viac ako 800-tisíc federálnych zamestnancov vtedy zostalo doma na neplatenej dovolenke.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti