Americkí senátori vyzývajú na urgentný dialóg s Ruskom, obávajú sa nových zbraní

09.03.2018 | 12:45
  0
Politici vo Washingtone tak reagovali na Putinov prejav o nových ruských zbraniach.

Skupina amerických zákonodarcov vyzvala na strategický dialóg s Moskvou. Situácia je podľa ich názoru “naliehavejšia" hlavne po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin odhalil existenciu nových špičkových zbrojných systémov.

„Strategický dialóg medzi USA a Ruskom je naliehavejší po Putinovom verejnom vystúpení dňa 1. marca, keď hovoril o niekoľkých nových jadrových zbraniach, ktoré Rusko údajne vyvíja, vrátane balistickej rakety a podmorského dronu na jadrový pohon,“ uvádza sa v liste adresovaného ministrovi zahraničných vecí Rexovi Tillersonovi, ktorý podpísali senátori Edward J Marks (D-MA), Jeff Merkley (D-OR), Dianna Feinsteinová (D-CA) a Bernie Sanders (I-VT).

Senátori zdôraznili, že napriek mnohým nezhodám s Ruskom, vrátane údajného ovplyvňovania amerických volieb a pripojenia Krymu, musia Moskva a Washington zasadnúť k rokovaciemu stolu.

„Spojené štáty by mali urgentne spolupracovať s Ruskom, aby sa predišlo nesprávnemu vyhodnoteniu situácie a znížila sa pravdepodobnosť konfliktu,“ píše sa v dokumente.

Zákonodarcovia vyjadrili obavy, že niektoré nové ruské jadrové zbrane nie sú súčasťou Dohody o znížení strategických zbraní (START). Z uvedeného dôvody vyzývajú na rozšírenie zmluvy START. Medzi predmetné zbrane patria podmorské drony a balistické rakety s nepredvídateľnou dráhou letu. Bližšie o Putinových vyjadreniach ohľadne ruských zbraní v článku InfoVojny: Rusko má novú supermodernú zbraň, ktorú nedokáže zachytiť žiadny obranný systém štátov Západu

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti