Americké vojenské jednotky zostanú v Sýrii na neurčito

06.12.2017 | 13:20
  0
Z právneho hľadiska však nie je žiaden dôvod, aby boli Spojené štáty prítomné v krajine do ktorej ich nikto nepozval.

 

„Zachováme svoj záväzok zotrvať v teréne tak dlho, ako budeme potrebovať, aby sme tak podporili našich partnerov a zabránili návratu teroristických skupín,“ vyhlásil hovorca Pentagonu Eric Pahon.

Americké ministerstvo obrany minulý týždeň pripustilo, že v Sýrii sa momentálne nachádza 1 720 vojakov, čo predstavuje trikrát vyšší počet ako Američania tvrdili doteraz.

Spojené štáty udržiavali svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii pod zámienkou boja proti tzv. islamskému štátu. Washington taktiež vyzbrojoval a financoval rôzne zástupné skupiny pod vlajkou Sýrskej oslobodzovacej armády (FSA) a kurdmi ovládaných Sýrskych demokratických síl (SDF).

Washington svoju prítomnosť v Sýrskej arabskej republike odvodzoval od zákona prijatého v roku 2001 o povolení použitia vojenských síl proti al-Kájde a ďalším teroristickým zoskupeniam. Sýrska vláda však takéto právne zdôvodnenie odmieta a trvá na tom, že americké jednotky pôsobia na území štátu nelegálne.

„Budeme klopať na všetky diplomatické dvere, pretože americká vojenská prítomnosť v Sýrii je nezákonná,“ povedal v tejto súvislosti sýrsky minister zahraničia Walíd Mualim. Dodal, že jeho krajina bude hľadať iné možnosti „keď sa diplomacia stane bezmocnou“.

Na rozdiel od Spojených štátov je prítomnosť  ruskej  armády v štáte na základe pozvania sýrskej vlády. Moskva nasadila v Sýrii svoje ozbrojené sily v septembri roku 2015, pretože teroristické skupiny hrozili zvrhnúť vládu Bašára Asada.

Spojené štáty najnovšie obvinili Ruskú federáciu, že v úsilí poraziť tzv. islamský štát robí Moskva veľmi málo: „Vykonali len zlomok operácií proti islamskému štátu.“ Ruskí predstavitelia podobné vyjadrenia odmietli a označili to za typickú rétoriku Spojených štátov.

Sýrska vládna armáda a jej spojenci dosiahli v poslednej dobe vo východnej časti Sýrii viaceré víťazstvá, ktoré budú mať za následok úplnú porážku teroristov v krajine. Američanmi vedená koalícia 5. decembra oznámila, že v Sýrii a Iraku sa nachádza menej ako 3000 bojovníkov tzv. islamského štátu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti