Americké spravodajské služby panikária, pretože sa obávajú funkčnosti nových ruských hypersonických zbraní

18.05.2018 | 14:25
  0
Spravodajské zdroje tvrdia, že ruské hypersonické zbrane budú vybavené ešte pokročilejšou technológiou.

Ruské spravodajské služby varovali, že ruský hypersonický raketový systém, ktorý dokáže preniknúť cez americký obranný štít bude v plnej prevádzke fungovať v roku 2020.

Anonymné zdroje oboznámené s informáciami z prostredia amerických spravodajských služieb pre televíziu CNBC uviedli, že ruská armáda úspešne testovala túto hypersonickú zbraň dvakrát v roku 2016. Tretí test sa mal potom uskutočniť v októbri 2017. Raketa vtedy údajne zlyhala iba niekoľko sekúnd predtým ako dosiahla svoj cieľ.

Spravodajské zdroje tvrdia, že ruské hypersonické zbrane budú vybavené ešte pokročilejšou technológiou, ktorá im umožní preniknúť aj cez najdokonalejšie systémy protiraketovej obrany USA.

Thomas Karako, ktorý je riaditeľom Projektu protiraketovej obrany v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie pre CNBC povedal, že nadišiel čas prispôsobiť americkú protiraketovú obranu tejto situácii. Dodal tiež, že „bolo neštastím dovoliť Rusku zájsť tak ďaleko“.

Šéf strategického veliteľstva americkej armády - generál John Hyten v marci tohto roku pred senátnym Výborom pre ozbrojené služby priznal, že Spojené štáty sa nedokážu ruským zbraniam ubrániť. Generál pri tejto príležitosti vyzval, aby jeho krajina vyvinula nové strategické zbrane, ktoré by zodpovedali ruským schopnostiam.

Ruský prezident Vladimír Putin predniesol začiatkom marca prejav, v ktorom hovoril o vývoji nových vyspelých strategických zbrojných systémov, ktoré sú schopné preniknúť cez protiraketovú obranu ktoréhokoľvek štátu Západu.

Jedným z nich je hypersonická raketa Kinžal, ktorá dosahuje rýchlosť 10 Machov s doletom 2000 km.

Ďalším zariadením je hypersonická raketa s kódovým označením "Avangard“, ktorá dokáže letieť rýchlosťou viac ako 20 Machov a vplyvom trenia na jej povrchu dosahuje teplota 2 000 stupňov Celzia.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti