Americké sankcie proti Iránu sú Damoklovým mečom visiacim nad belgickou ekonomikou

11.05.2018 | 11:06
  0
Proti najnovšiemu kroku USA sa vyslovila valónska regionálna investičná agentúra, ale aj belgický podnikateľský zväz.

Nové kolo sankcií Spojených štátov voči Teheránu pravdepodobne vážne poškodí belgické firmy. Uviedla to valónska regionálna investičná agentúra.

Po dosiahnutí jadrovej dohody s Iránom začali mnohé valónske spoločnosti obnovovať obchodné vzťahy s touto krajinou.

Generálna riaditeľka valónskej agentúry pre export a investície (Awex) Pascale Delcomminetteová v tejto súvislosti upozornil, že na spoločných obchodných misiách do Iránu sa v priemere zúčastňovalo asi 30 belgických firiem.

„Táto krajina ponúka zaujímavé vyhliadky pre valónske spoločnosti,“ povedala šéfka Awexu. Napriek tomu, že Irán sa v rebríčku valónskeho exportu nachádza na 99. mieste, má tento belgický región investičné záujmy v oblasti poľnohospodárstva, strojárstva, infraštruktúry, životného prostredia a energetiky.

Delcomminetteová sa domieva, že rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o vystúpení z jadrovej dohody bude mať reálny dopad na belgické firmy obchodujúce s Iránom. Podľa jej názoru nad obchodnými vzťahmi s Iránom teraz visí Damoklov meč.

„Bude to mať psychologické dôsledky, pretože firmy sa budú obávať odvetných opatrení,“ vysvetlila riaditeľka agentúry s tým, že v tomto smere budú zdržanlivo konať aj belgické banky.

Na záver uviedla, že Európska únia musí chrániť svoje spoločnosti postihnuté novými sankciami.

Proti najnovšiemu kroku USA sa vyslovil aj belgický podnikateľský zväz (FEB). „Je dôležité, aby Irán zmodernizoval svoju ropnú produkciu, dopravu, zdravotnú a energetickú infraštruktúru, ale aj telekomunikačné a bankové služby,“ povedal šéf FEB Pieter Timmermans. Podľa jeho názoru toto rozhodnutie negatívne ovplyvnilo takúto modernizáciu.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti