Americké ratingové agentúry držia vysoký rating USA a nespravodlivo hodnotia rozvojové štáty

19.03.2018 | 13:57
  0
Spôsob ich hodnotenia prispel k nedávnej ekonomickej kríze.

Ratingové agentúry, alebo tzv. veľká trojka - Standard & Poor's (S & P), Moody's a Fitch Group sú často obviňované z používania dvojakých štandardov pri hodnotení krajín, firiem a finančných nástrojov. Spravodajský portál RT sa v tejto súvislosti zhováral s viacerými analytikmi.

„Je absurdné, aby Rusko - krajina s piatymi najväčšími zásobami fyzického zlata a zlatými rezervami vo výške 450 miliárd dolárov, mala rating nižší ako je investičné pásmo a zodpovedal úrovni niektorých štátov Latinskej Ameriky s oveľa nižšou úrovňou ochrany finančného systému,“ povedal Petr Puškarev, ktorý je hlavným analytik spoločnosti TeleTrade.

Ďalším príkladom nespravodlivých ratingov je podľa neho Brazília. „Úverový rating takej obrovskej a bohatej krajiny ako je Brazília je BB-, rovnako ako tomu bolo v roku 2001. V tejto krajine došlo od vtedy k významnému pokroku a celé zoskupenie štátov BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) je jednotnejšie a silnejšie,“ dodal analytik a poukázal na fakt, že hodnotenie Brazílie ratingovými agentúrami je rovnaké ako hodnoteniu Bangladéšu.

Napriek tomu, nie všetci investori sa riadia názormi „veľkej trojky“. Puškarev poukázal na to, že investori do ruskej a brazílskej ekonomiky zúročili posilnenie ruského rubľu a brazílskeho realu. Hedžové fondy, penzijné fondy a mnohí investori sa však pri investovaní vo významnej miere riadia odporúčaniami agentúr Standard & Poor's, Moody's a Fitch, čím rozvojové štáty prichádzajú o peniaze.

Burzový analytik uviedol príklad, keď bola spoločnosť S & P nútená znížiť rating Spojených štátov z úrovne AAA na AA+. „Rozhorčenie a tlak americkej vlády boli tak silné, že napriek rastu verejného dlhu a rozpočtových deficitov, nedošlo k žiadnym novým revíziám amerického ratingu a zvyšné agentúry potom rating Amerike ani nezmenili“.

Vladimír Rozhankovskij, analytik spoločnosti Global FX Investment, povedal, že je veľmi ťažké dokázať, že tzv. veľká trojka koná ohľadne hodnotenia zaujato.

„Agentúry používajú interné modely hodnotenia, ktoré sú ich vlastnými metódami a z tohto dôvodu nie sú povinné zverejňovať o nich informácie,“ vysvetlil Rozhankovskij s tým, že ak sa niekomu ich hodnotenie nepáči, agentúry jednoducho povedia, že investor nemusí ich rating brať viac do úvahy.

Ruský analytik pripomenul, že zlé hodnotenie zabezpečených dlhových obligácií (SCDO) viedlo v roku 2008 k najväčšej globálnej kríze od časov Veľkej hospodárskej krízy v roku 1929. Napriek tomuto faktu, Standard & Poor's, Moody's a Fitch nepristúpili k žiadnej zmene spôsobu svojho hodnotenia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti