Americké korporácie lobujú za zrušenie sankcií voči Rusku

25.07.2017 | 08:35
  0
Množstvo amerických konglomerátov vrátane ropných, energetických, bankových, leteckých, automobilových a podnikov vo výrobnom sektore, spustilo spoločnú lobingovú kampaň proti novému kolu sankcií namierených proti Rusku, ktoré schválil Senát Spojených štátov 15. júna.

Množstvo amerických konglomerátov vrátane ropných, energetických, bankových, leteckých, automobilových a podnikov vo výrobnom sektore, spustilo spoločnú lobingovú kampaň proti novému kolu sankcií namierených proti Rusku, ktoré schválil Senát Spojených štátov 15. júna.

Medzi spoločnosťami, ktoré sa obávajú, že reštrikčné opatrenia poškodia ich podnikanie, sú podľa spravodajského portálu RT spoločnosti BP, ExxonMobil, General Electric, Boeing, Citigroup, MasterCard a Visa. Medzi ďalšie firmy, ktoré varovali, že sankcie by mohli ovplyvniť aj ich podnikanie sú Ford, Dow Chemical, Procter & Gamble, International Paper, Caterpillar a Cummins.

Opatrenia sú zamerané na ruské banky a energetický sektor. Legislatíva zavádza aj individuálne sankcie za investície v hodnote viac ako 5 miliónov dolárov ročne, alebo projekty vzťahujúce sa k ruským plynovodom v sume 1 milión dolárov, ktoré zahŕňajú poskytovanie služieb, technológií alebo informačnú podporu.

Viac ako tucet amerických korporácií chce dosiahnuť zmenu zákona. Spravodajský portál RT uviedol, že viacerí lobisti a obchodné združenia v tejto súvislosti lobujú u členov amerického Kongresu. Návrh zákona, ktorý má ešte schváliť Snemovňa reprezentantov a Trumpova vláda, vyvolal vlnu kritiky aj medzi európskymi korporáciami.

Predseda nemeckej obchodnej komory varoval, že nové protiruské sankcie “budú mať oveľa vážnejšie” dôsledky pre Európu a svet ako celok, než tie predchádzajúce. 

Začiatkom minulého týždňa predstavitelia európskych energetických spoločností varovali, že sankcie, ktoré chce Washington uplatniť v rámci plynovodu Nord Stream 2, by mohli mať nepriaznivý vplyv na Európu.

Národné Noviny priniesli začiatkom júla článok v ktorom sme písali, že Európska komisia dostala list od šiestich prevádzkovateľov plynových prenosových sústav z Nemecka, Rakúska a Českej republiky, v ktorom vyjadrili svoju podporu výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). 

K vlne kritiky ohľadne ďalšieho balíčka protiruských sankcií sankcií sa pripojila aj Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel a rakúsky kancelár Christian Kern v spoločnom vyhlásení 15. júna označili opatrenia schválené americkým senátom ako “neprijateľné”. Podľa ich vyjadrenia porušujú medzinárodné právo, ovplyvňujú európske firmy a ich skutočným cieľom je profit amerického ropného a plynárenského sektora. 

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti