Americká veľvyslankyňa pri OSN: Spojené štáty nebudú nikdy veriť Rusku

12.07.2017 | 06:00
  0
“Každý” vie, že Rusko nielen zasiahlo do amerických volieb v roku 2016, ale pokračuje v tom aj “naprieč viacerými kontinentami”.

Povedala to americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v rozhovore pre CNN. Dodala tiež, že “Spojené štáty Rusku nikdy nebudú veriť”.

 “Všetci vedia, že Rusko sa miešalo do našich volieb. A každý vie aj to, že sa nezameriavajú len na Spojené štáty. Robia tak na viacerých kontinentoch a robia to takým spôsobom, že sa snažia spôsobiť v krajinách chaos,” povedal Haleyová v neďelňajšom programe CNN “Stav Únie”.

Haleyovej komentáre zazneli v ten istý deň, keď americký prezident Donald Trump na socálnej sieti Twitter napísal, že “je čas posunúť sa dopredu a konštruktívne s Ruskom spolupracovať”.

Na otázku, čo sa počas dlho očakávaného stretnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského partnera Vladimíra Putina na samite G20 v Hamburgu odohralo, Haleyová  odpovedala, že Putin “urobil presne to, čo sme si mysleli, že urobí”, keď poprel akékoľvek zásahy Moskvy do amerických volieb.

Dodala tiež, že Rusko sa snažilo “zachrániť svoju tvár”, ale to sa mu nepodarilo, pretože “všetci vedia, že sa do našich volieb miešalo”.

V súvislosti s tým, prečo Trump otvorene nepovedal, že Rusko zasahovalo do amerických volieb v roku 2016, Haleyová uviedla, že “rozprávať je jedna vec, a činy sú vec druhá”. Pripomenula, že miešanie sa do volieb bola “prvá vec”, o ktorej Trump s Putinom na stretnutí hovoril.

“Chcel, aby sa mu pozrel do očí a povedal: Áno, vieme, že ste sa do našich volieb miešali. Prestaňte s tým,” dodala veľvyslankyňa. Vyhlásila zároveň, že Rusku “nemôžeme dôverovať a nikdy ani nebudeme dôverovať”.

Ohľadne kybernetickej bezpečnosti, o ktorej lídri oboch štátov spolu diskutovali však povedala, že v tejto oblasti, je spolupráca s Moskvou potrebná. Dodala ale, že týmito rozhovormi, môžu Spojené štáty dosiahuť, aby Rusko so svojim akciami prestalo.

Vladimír Putin priznal, že obvinenia voči jeho krajine boli predmetom jeho diskusie s Trumpom, avšak ako vyhlásil, nie je dôvod takýmto tvrdeniam veriť.

Protichodné vyhlásenia členov americkej administratívy voči Rusku, sú len odrazom boja skupín, ktoré sa snažia vplývať na Trumpove rozhodnutia. Kriminálny Syndikát na jednej strane a ľudia, ktorí fungujú v americkej administratíve a jej bezpečnostných zložkách, ktorí si ctia Ústavu Spojených štátov – na strane druhej. Za ktorú z týchto skupín americká veľvyslankyňa hovorila, je zrejmé …

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti