Američania zostrelili v Sýrii lietadlo, ktoré útočilo na teroristov

23.06.2017 | 07:34
  0
Moskva považuje útok Američanmi vedenej koalície na sýrske vojenské lietadlo za akt agresie a napomáhanie teroristom, proti ktorým vraj USA bojujú. Vo svojom vyhlásení to povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

“Čo je to potom, ak nie agresívny čin, ktorý priamo porušuje medzinárodné právo,” uviedol 19. jún Rjabkov.

“Je to skutočná pomoc pre teroristov, proti ktorým – ako vyhlásili Spojené štáty – bojujú a vedú protiteroristickú politiku,” dodal ruský námestník.

Zdôraznil tiež, že tento útok “by sa mal v prvom rade považovať za pokračovanie americkej agendy – prehliadať normy medzinárodného práva. Bez ohľadu na to, kto má vo Washingtone moc, ľudia (v garnitúre) si zvykli na to, že existujú okolnosti, ktoré im umožňujú arogantne sa pozerať nadol – a v niektorých situáciách, otvorene ignorovať základy medzinárodných vzťahov”.

Americká armáda medzitým potvrdila, že stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila 18. júna sýrsky stíhací bombardér SU-22 s tým, že  toto vojenská lietadlo malo “zhodiť bomby v blízkosti bojovníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) južne od mesta Tabquah”. Pentagon uviedol, že stroj bol eliminovaný v súlade s “pravidlami angažovanosti” partnerských síl koalície.

Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vzniknutú situáciu oznámilo, že pozastaví spoluprácu so svojimi americkými partnermi v rámci “Memoranda o prevencii nehôd a zabezpečenia leteckej bezpečnosti v Sýrii”. Ministerstvo zároveň požiadalo americké vojenské velenie o dôkladné vyšetrenie incidentu, ktorého výsledok by mali Američania zdieľať s ruskou stranou.

Zničenie vojenského lietadla v sýrskom vzdušnom priestore podľa Moskvy “cynicky” porušuje suverenitu Sýrskej arabskej republiky. Rezort obrany dodal, že akcie leteckých síl Spojených štátov sú v skutočnosti “vojenskou agresiou” voči Sýrii.

V rozhovore pre spravodajský portál RT sa bratranec zostreleného sýrskeho pilota vyjadril, že pilot vykonával v tom čase misiu, ktorej účelom bolo zničiť pozície teroristov z tzv. islamského štátu v blízkosti mesta Rakka.

Damašský žurnalista Alaa Ebrahim, ktorý spolupracuje s RT, pre portál v tejto súvislosti uviedol, že: “Podľa niekoľkých vojenských zdrojov pôsobiacich v tejto oblasti, bojový stroj uskutočňoval operáciu proti konvoju islamského štátu a v žiadnom prípade nepredstavoval priamu alebo nepriamu hrozbu pre lokálne milície (SDF).”

Národné noviny zdôrazňujú, že oslobodenie bašty teroristickej organizácie islamský štát v meste Rakka je jedným z kľúčových krokov na eliminovanie sily tohto kriminálneho zoskupenia. Oveľa dôležitejším krokom je však v tomto smere eliminácia tých síl, ktoré tzv. islamský štát financujú, podporujú a ochraňujú.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti