Američania si zakrývajú oči pred masakrom v Odese, kde ukrajinskí radikáli zabíjali ľudí

03.05.2018 | 15:52
  0
Vo svojom stanovisku to uviedla ruská ambasáda v Spojených štátoch.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone vyjadrilo rozhorčenie nad nedostatočnou reakciou Spojených štátov na masaker v Odese, ktorý sa na Ukrajine odohral v roku 2014. Nacionalistickí radikáli vtedy zabili niekoľko ľudí, ktorí protestovali proti štátnemu pravratu.

„Sme pobúrení skutočnosťou, že sa americká administratíva svojím tichým súhlasom vyhýba zmienke o udalostiach v Odese, ako aj zmrazeniu vyšetrovania zo strany Kyjeva. To sa aj potvrdilo v nedávnej správe ministerstva zahraničných vecí o ľudských právach, kde nenašli priestor zmieniť sa nielen o tejto tragédii, ale aj o ďalších podobných ukrajinských zločinoch,“ uviedli ruskí diplomati vo svojom vyhlásení.

Súčasná situácia je podľa Moskvy ďalším dôkazom neochoty Washingtonu mať objektívny pohľad na ľudské práva na Ukrajine. Ambasáda upozornila aj na nedostatočné úsilie zo strany USA využiť svoj vplyv na ukrajinské orgány v rámci snáh o ich zlepšenie.

„To vyvoláva veľké obavy, že USA, ktoré deklarujú nulovú toleranciu voči akémukoľvek porušovaniu ľudských práv, si pokrytecky zakrývajú oči voči zdokumentovaným násilnostiam zo strany radikálnych ukrajinských nacionalistov. Beztrestnosť dáva nacionalistom pocit, že im je všetko dovolené a pokračujú tak vo svojom násilnom konaní. Existuje niekoľko incidentov, pri ktorých zneuctili pamätníky boja ukrajinského a celého sovietskeho ľudu proti nacizmu,“ píše sa ďalej v správe.

Radikálni ukrajinskí nacionalisti zaútočili 2. mája roku 2014 v ukrajinskom meste Odesa na proruských prívržencov. O život vtedy prišlo 48 ľudí a približne 200 bolo zranených.

Veľká skupina ukrajinských radikálov zapálila ich tábor v centre mesta. Mnohí ľudia potom utiekli do neďalekej budovy paláca odborov, ktorí nacionalisti podpálili. Viacerí ľudia sa v dôsledku toho udusili a boli upálení. Niektorí sa pred ohňom snažili uniknúť skočením z okna. Tí čo prežili boli ubití, ale vykytli sa aj zábery, kde najmenej jeden z útočníkov strieľali do ľudí s pištoľou.

Oficiálna správa z Kyjeva uviedla, že kvôli upáleniu zomrelo 32 osôb, 10 zahynulo po zoskočení z okna a ďalších šesť ľudí bolo usmrtených v dôsledku strelných poranení.

Neoficiálne odhady však hovoria o mohonásobne vyššom počte obetí. V jednej správe sa hovorí o umrtení 397 osôb.

Rusko vyzvalo OSN a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby uskutočnili nezávislé vyšetrovanie udalostí v roku 2014. Návrh Moskvy však bol zamietnutý.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti