Američania sa vlámali do budovy uzavretého ruského konzulátu. Moskva odkazuje, že voči USA nebude reagovať podobným spôsobom

30.04.2018 | 14:35
  0
Konzulát bol uzavretý v reakcii na kauzu Skripaľ.

Po vniknutí do budovy uzamknutého ruského konzulátu v americkom Seattli, ktorý Moskva považuje za porušenie medzinárodného práva, nemá v pláne odpovedať rovnakým spôsobom. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Washington nariadil v marci v odpovedi na otravu Sergeje Skripaľa z dôvodu bezpečnosti zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle, čo odôvodnil blízkosťou základne amerického námorníctva. Pod dohľadom amerických predstaviteľov otvoril uzamknutý a vyprázdnený konzulát zámočník, ktorého počas jeho práce zahalili modrou fóliou. Nad ruským konzulátom toho času stále viala ruská štátna zástava.

„Ak uvažujete o tom, že ruskí diplomati alebo iní úradníci prinesú modrú fóliu k americkému veľvyslanectvu, ktorú použijú na kroky súvisiace s manipuláciou s americkým majetkom alebo dokonca prenajatými priestormi, tak hovorím, že nie. My takí nie sme,“ povedala Zacharová v ruskej televízii.

Moskva sa namiesto toho chystá ohľadne vyvlastnenia ruského diplomatického majetku podať žalobu na americké súdy. Zacharová poznamenala, že spôsob realizácie tohto kroku je bezprecedentný.

„Nikdy v živote som nevidela, aby bolo - zákonné konanie - v ponímani našich kolegov na ministerstve zahraničia, uskutočnené tak strašidelným spôsobom,“ pokračovala hovorkyňa.

Americký rezort diplomacie však v správaní svojich úradníkov nevidí nič zlého. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová nazvala tento krok „tvrdou a zákonnou reakciou na pokračujúce hanebné správanie sa Ruska“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti