Američania odsúdili údajného strojcu útoku na Benghází

29.11.2017 | 13:37
  0
V líbyjskom meste pôsobili CIA a Al-Kájda, ktoré dodávali zbrane do Sýrie. Je predpoklad, že zavraždený veľvyslanec o tom vedel.

Súd v Spojených štátoch uznal líbyjského občana vinného v 4 z 18 bodov obžaloby v súvislosti s obvinením zo zosnovania teroristického útoku na diplomatický komplex v líbyjskom meste Bengházi, ktorý sa odohral 11. septembra roku 2012.

Po piatich dňoch diskusie sa federálna porota rozhodla voči Ahmadovi abú Chattaláhovi vzniesť obvinenia z poskytovania podpory terorizmu, zničenia majetku Spojených štátov a ohrozenia životov a nezákonného použitia strelnej zbrane.

Porota však 46-ročného Líbyjčana neuznala vinného v 14 bodoch obžaloby. Tie sa týkajú vraždy amerického veľvyslanca Christophera Stevensa, diplomata Seana Smitha a pracovníkov bezpečnostnej služby Glena Dohertyho a Tyrona Woodsa. Všetci štyria boli 11. septembra 2012 zabití.

Počas osem týždňov trvajúceho procesu vykreslili federálni prokurátori Chattaláh ako strojcu útoku o ktorom tvrdia, že bol rok plánovaný z tamojšej špionážnej základne.

Obhajca obvineného argumentoval, že jeho klient útok nezorganizoval, ale bol len jeho svedkom a na inkriminované miesto dorazil zo zvedavosti, pretože sa chcel zúčastniť na proteste.


"Chcú, aby ste ho nenávideli. O to tu v tomto prípade ide. Chcú, aby ste ho nenávideli natoľko, aby ste prehliadli medzery v dôkazoch," odkázala počas procesu porotcom Chattaláhova obhajkyňa Michelle Petersonová.

Prokurátori síce uznali, že Líbyjčan sa počas útoku v diplomatickom komplexe nenachádzal, avšak podľa ich názoru osobne velil útoku na americkú diplomatickú misiu v Benghází, ako aj na blízky komplex CIA.

Aj keď americkí predstavitelia pôvodne tvrdili, že útok islamistov bol spontánnou reakciou na urážlivý film zverejnený na kanáli YouTube, americká CIA neskôr uviedla, že ho koordinovala militantná skupina Ansar al-Šariá.

Pravdou však je, že líbyjské mesto Bengházi bolo pevnosťou teroristickej organizácie Al-Kájda, ktorá po zvrhnutí režimu Muamara Kadáffiho zamerala svoju pozornosť na Sýriu a Asadov režim. Líbyjská opozícia, ktorú v jej úsilí zvrhnúť Kadáffiho režim podporovali Spojené štáty a CIA, pozostáva z veľkej časti z členov Al-Kájdy. Líbyjský vodca počas svojho života tvrdil, že Bengházi je hlavným stanom teroristov a podľa svojich slov chcel v roku 2011 uskutočniť do Bengházi inváziu, ktorú však vtedy zastavili lietadlá NATO.

Americká stanica CNN, denníky Telegraph a Washington Times, ale aj iné mainstreamové zdroje potvrdili, že po smrti líbyjského vodcu prúdili teroristi z Al-Kájdy a iných zoskupení do Sýrie so zámerom bojovať proti režimu Bašára Asada. Prítomnosť CIA v Benghází v tomto smere zohrávala kľúčovú úlohu a zavraždený veľvyslanec Christopher Stevens vedel až príliš veľa.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti