Američania nie sú spoľahlivým partnerom, myslí si 82 percent Nemcov

22.05.2018 | 12:36
  0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred nedávnom uviedla, že Európa musí vziať svoj osud do vlastných rúk.

Z prieskumu, ktorý si objednala nemecká verejnoprávna televízia ZDF vyplýva, že 82 percent Nemcov sa domnieva, že Spojené štáty nie sú v politických otázkach spoľahlivým partnerom. Opačný názor zastáva iba 14 percent opýtaných. Zvyšné štyri percentá respondentov nebolo v tejto otázke rozhodnutých.

Výsledky prieskumu boli zverejnené po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová pred nedávnom uviedla, že Európa „musí vziať svoj osud do vlastných rúk“. V tejto súvislosti dodala, že už nie je takou samozrejmosťou, že Spojené štáty budú náš kontinent aj naďalej ochraňovať. Šéfka nemeckej vlády tak reagovala na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa vystúpiť z jadrovej dohody s Iránom, napriek tomu, že Nemecko, Francúzsko a Veľka Británia naliehali na Washington, aby sa jej držal.

Až 65 percent nemeckých občanov je napriek rozhodnutiu USA stále optimistických, že zostávajúci signatári iránskej dohody - Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko, z nej nevycúvajú. Názor, že bez účasti Spojených štátov dohoda nebude fungovať prezentovalo 28 percent respondentov.

Ďalšia otázka sa týkala toho, ako účastníci prieskumu vnímajú spoľahlivosť Ruskej federácie. Moskvu považuje 36 percent ľudí za dôveryhodnejšiu ako Washington.

Prieskum uskutočnila agentúra Mannheim Research Group v období od 15. do 17. mája.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti