Američania chcú ostať v Sýrii na neurčito a zvrhnúť Asada

18.01.2018 | 18:06
  0
Nová stratégia súčasnej americkej administratívy sa neodlišuje v ničom od tej predchádzajúcej.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson oznámil, že nová stratégia Spojených štátov v Sýrii bude zahŕňať dlhodobú vojenskú prítomnosť americkej armády ako aj snahu o zmenu režimu s cieľom zaistiť záujmy jeho krajiny.

Na podujatí ktoré organizovala Stanfordská univerzita sa však Tillerson snažil zvýrazniť rozdiel v prístupe predchádzajúcej administratívy Baracka Obamu a súčasným prezidentom Donaldom Trumpom.

„Nemôžeme robiť tie isté chyby, ktoré boli vykonané v roku 2011, keď náš predčasný odchod z Iraku umožnil Al-Káide prežiť a nakoniec sa premeniť na islamský štát,“ vysvetlil Tillerson.

Spojené štáty majú preto podľa jeho vyjadrenia v úmysle zachovať svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii na neurčito.

Tillerson dodal, že americká armáda zostane v Sýrii až do úplnej porážky islamského štátu a tiež dovtedy, kým nebude zvrhnutý sýrsky prezident Bašár Asad a potlačený vplyv Iránu v krajine.

„Islamský štát je v súčasnosti jednou nohou v hrobe a udržiavaním americkej vojenskej prítomnosti v Sýrii, kým sa nedosiahne jeho úplná porážka, bude v ňom čoskoro aj oboma (nohami),“ oznámil šéf americkej diplomacie.

Jeho vyhlásenie je v protiklade s prechádzajúcim zámerom Donalda Trumpa, ktorý sľuboval „presadzovanie novej zahraničnej politiky, ktorá sa ponaučí z chýb minulosti“.

„Skoncujeme so zvrhávaním vlád a režimov,“ vyhlasoval ešte v roku 2016 súčasný americký prezident.

Tillerson sa však zjavne odklonil od Trumpovho scenára keď povedal, že USA musia zabezpečiť, aby bol Asad zvrhnutý „prostredníctvom ústavnej reformy a volieb pod dozorom OSN“. Politika súčasného ministra zahraničných vecí je totožná so snahami Obamovej administratívy, ktorá rovnako trvala na zvrhnutí režimu sýrskeho prezidenta.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti