Alternatíva pre Nemecko podala ústavnú žalobu na Merkelovú

28.05.2018 | 12:47
  0
Ak bude návrh AfD úspešný, kancelárka bude musieť rezignovať.

Nemecká protimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) žaluje kancelárku Angelu Merkelovú z dôvodu možného porušenia spolkovej ústavy. Spravodajský portál Sputnik sa ohľadne tejto záležitosti rozprával s poslancom za AfD Stephanom Brandnerom.

Dôvodom ústavnej žaloby je preskúmať Merkelovej rozhodnutie počas vrcholenia migračnej krízy v roku 2015 a zistiť, či kancelárka nekonala protiústavne.

„V prvom rade žiadame Spolkový ústavný súd, aby rozhodol, či sa začatia konania má zúčastniť nemecký Bundestag. Toto rozhodnutie je stále platné: v Nemecku totiž neexistujú žiadne hraničné kontroly a každý deň do krajiny prichádzajú cudzinci. Za druhé, požiadame vyšetrovací výbor, aby zistil, čo sa presne v roku 2015 odohralo,“ povedal Brandner.

Politik sa domnieva, že práve Merkelová nesie zodpovednosť za negatívne dôsledky migračnej krízy v Nemecku z dôvodu jej politiky otvorených dverí voči migrantom.

„Na jeseň roku 2015 bolo jediným riešením uzatvorenie hraníc. Bolo by to vtedy možné, avšak nikto a predovšetkým pani Merkelová nechcela prevziať zodpovednosť a bála sa nepríjemných fotografií,“ povedal politik.

Prípadný úspech ohľadne právnych krokov voči kancelárke by podľa predstaviteľa AfD mohol mať na politickej scéne vážne dôsledky.

„Ak tento prípad skončí pre nás pozitívnym spôsobom, určite zmení svet a pani Merkelová už nebude kancelárkou, pretože bude musieť veľmi rýchlo odstúpiť,“ uzavrel politik.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti