Alternatíva pre Nemecko je druhou najpopulárnejšou stranou v krajine

05.09.2018 | 11:18
  0
Dobre si protiimigračná strana vedie aj v dvojici spolkových krajín, ktoré tento rok čakajú voľby.

Druhou najsilnejšou stranou na nemeckej politickej scéne by sa stala protestná Alternatíva pre Nemecko (AFD), ak by sa teraz uskutočnili v krajine parlamentné voľby. Podľa prieskumu vypracovaného pre denník Bild by strane odovzdalo svoj hlas 17 percent voličov. O jeden percentuálny bod by tak prekonala vládnych sociálnych demokratov (SPD), ktorých popularita u voličov naďalej klesá.

"Postavenie SPD ako druhej najsilnejšej politickej sily v krajine je v ohrození," komentoval výsledky prieskumu šéf agentúry Insa Hermann Binkert.

Zatiaľ čo popularita SPD, ktorá už v minuloročných parlamentných voľbách dosiahla rekordne nízky zisk 20,5 percenta a v ostatných mesiacoch v prieskumoch naďalej klesá, podpora AFD ide postupne nahor. V minuloročných voľbách dostala strana 12,6 percenta hlasov, teraz by sa pre ňu podľa viacerých prieskumov vyslovilo 15 až 17 percent voličov.

Dobre si protiimigračná strana vedie aj v dvojici spolkových krajín, ktoré tento rok čakajú voľby. V Hesensku by v súčasnosti získala 15 percent hlasov a v Bavorsku, kde zatiaľ v parlamente chýba, 14 percent.

Voľby do Spolkového snemu, ktoré sa uskutočnia až v roku 2021, by podľa aktuálneho prieskumu opäť vyhrala konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej so ziskom 28,5 percenta hlasov. V Bundestagu by boli naďalej zastúpení Zelení (13,5 percenta), Ľavica (10 percent) a Slobodní demokrati (9,5 percenta).

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti