Ako zbrane od CIA skončili v rukách džihádistov

17.01.2018 | 14:40
  0
Spravodajský portál Sputnik sa venoval faktom, ktoré viedli k ukončeniu programu CIA.

Zatiaľ čo povstalecké skupiny v Sýrii sa pokúšajú zvrhnúť legitímnu vládu Bašára Asada a zároveň žiadajú Washington o dodávku väčšieho množstva zbraní prostredníctvom už zrušeného programu CIA, portál Sputnik sa bližšie pozrel na skutočnosti, ktoré viedli k jeho ukončeniu.

Po vypuknutí sýrskeho konfliktu prišla v roku 2012 americká CIA s iniciatívou vyzbrojiť tzv. umiernených rebelov, ktorý bojujú proti Damasku. Vtedajší americký prezident Barack Obama dal potom v roku 2013 iniciatíve zelenú.

O štyri roky neskôr nový šéf Bieleho domu Donald Trump program ukončil. Americký denník The New York Times ho v tejto súvislosti nazval ako jednu z najdrahších podobných iniciatív od čias, keď CIA v 80-tych rokoch minulého storočia vyzbrojovala mudžahedínov v Afganistane.

Pomáhanie rebelom Američanmi však prinieslo slabé výsledky. Po zverejnení informácií, že výcvik sýrskych bojovníkov v boji proti džihádistom, na ktorý bolo vynaložených 500 miliónov dolárov, malo za následok namiesto armády 5-tisíc vojakov vycvičenie piatich vojakov, vyvolalo v americkej verejnosti a u daňových poplatníkov verejné pobúrenie.

Investigatívni novinári z New York Times a Al-Džazíry v roku 2016 odhalili napríklad aj to, že zbrane, ktorá CIA dodávala sýrskym povstaleckým skupinám cez Jordánsko boli systematicky kradnuté jordánskymi spravodajskými dôstojníkmi a následne predávané na čiernom trhu.

Utŕžené finančné prostriekdy z programu CIA, ktorými sa Jordánci obohatili však boli zatienené skutočnosťou, že množstvo zbraní nakoniec skončilo v rukách tzv. islamského štátu, proti ktorému Spojené štáty zdanlivo bojujú.

Sputnik upozornil aj na fakt, že situácia sa ešte zhoršila, keď povstalecké skupiny ozbrojené CIA prišli do stretov s povstaleckými skupinami, ktorých vyzbrojuje Pentagon.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti