Ak sa odhalí reálna situácia v Afganistane, budú Američania prinútení z krajiny odísť

01.02.2018 | 13:53
  0
Pre spravodajskú televíziu RT to uviedol analytik na Blízky východ.

Pentagon nemá inú možnosť, ako skryť realitu situácie v Afganistane, pretože ak sa zverejní, bude to mať z následok tlak na Američanov stiahnuť sa z krajiny. V rozhovore pre RT to povedal odborník na Blízky východ Ali Rizk.

Úrad Špeciálneho generálneho inšpektora pre obnovu Afganistane (SIGAR) plánoval zverejniť informácie o rozlohe území, ktoré sú pod kontrolou Talibanu alebo afganskej vlády. Americké ministerstvo obrany však uvedený materiál zakázalo zverejniť. Neskôr sa Pentagon vyjadril, že v tomto prípade išlo len o ľudskú zlyhanie.

„Americká vojna v Afganistane nebola úspešná. Taliban rozšíril svoju prítomnosť a len veľmi nedávno sa ešte viac posilnil. Boli sme svedkami toho ako islamský štát preniká do Afganistanu. Keď USA tvrdia, že vedú vojnu proti terorizmu v Afganistane, všetky ukazovatele hovoria, že táto vojna v žiadnom prípade nie je v poriadku,“ uviedol Ali Rizk.

Poukázal pri tom na vyhlásenia amerického prezienta Donalda Trumpa, ktorý povedal, že chce viesť vojnu proti radikálnemu islamizmu. Rizk v tejto súvislosti pripomenul, že kampaň v Afganistane nepriniesla žiadny úspech.

„Videli sme niektoré hrozné útoky, ktoré spustil Taliban a islamský štát a teraz sa zameriavajú na hlavné mesto Kábul. Predtým sa zo strany týchto extrémistických skupín útoky odohrávali tiež, ale na Kábul neboli sústredené v takej miere ako je tomu teraz. Kábul bol považovaný za relatívne bezpečný. Teraz už ani metropola nie je bezpečná,“ vysvetlil analytik.

Podľa jeho názoru vzhľadom na zlyhanie Američanov v Afganistane, nemal Pentagon a americká administratíva inú možnosť a preto sa rohhodli zakryť skutočnú realitu.

„Myslím si, že ak bude americký ľud vystavený skutočnej situácii, bude to mať za následok obrovský tlak, aby sa Spojené štáty z tejto krajiny stiahli,“ zakončil rozhovor Ali Rizk.

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti