AfD: Nový nemecký zákon ohrozuje slobodu prejavu

08.01.2018 | 09:36
  0
Takto reagovala Alternatíva pre Nemecko na dôsledky leigislatívy, ktorá 1. januára vstúpila do platnosti.

Nový zákon o nenávistných prejavoch v Nemecku, ktorého cieľom je regulovať obsah príspevkov na sociálnych sietiach Twitter a Facebook, je reštriktívnym opatrením zameraným proti slobode prejavu a politickému disentu v krajine. Pre spravodajský portál Sputnik to uviedol člen nemeckej euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Albert Breininger.

„My v AfD sme veľmi kritický voči tomuto zákonu, ktorý je ďalším reštriktívnym opatrením a nástrojom potláčania slobody prejavu a tlače a ktorého cieľom je zabrániť ľuďom a politikom, aby sa vyjadrili svoje politické názory k určitým problémom, vrátane existujúceho problému islamizácie,“ povedal Breininger.

Nemecký politik v tejto súvislosti spomenul prípad, že keď bola podpredsedníčka jeho strany Beatrix von Storchová sociálnou sieťou Twitter zablokovaná.

„Nemecká polícia Storcha počaspodala na Storchovú sťažnosť ze jej silvestrovský príspevok na Twitteri, v ktorom kritizovala kolínsku políciu za jej novoročný vinš zvrejnený na Twitteri v arabčine,“ vysvetlil člen nemeckého Bundestagu.

Cieľom novej legislatívy zameranej na nenávistné prejavy na internete, je regulácia príspevkov v sociálnych médiách a následné odstránenie príspevkov, ktoré nemecké orgány označia za nenávistné a podporujúce terorizmus.

Zákon schválil v júni minulého roku nemecký parlament. V návrhu, ktorý predložil nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas bolo uvedené, že všetky príspevky obsahujúce nenávistné prejavy alebo propagujúce terorizmus musia byť vymazané do siedmich dní a v špecifických prípadoch do 24 hodín. Internetové sociálne siete môžu podľa nového nariadenia v prípade porušenia zákona uložiť pokutu až do výšky 50 miliónov eur.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti