AfD: Islam je politická doktrína, nie náboženstvo

23.09.2017 | 08:41
  0
Islam nie je len náboženstvom, ale aj “politickou doktrínou”, ktorá sa snaží preniknúť do všetkých oblastí spoločnosti.

Vyhlásil to spolupredseda pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorý zároveň dodal, že “to nie je zlučiteľné” s demokraciou.

“Pre zabezpečenie verejného a štátneho poriadku, kultúrnej identity a pre posilnenie vnútorného mieru, predstavuje rastúca islamizácia Nemecka naliehavú výzvu,” povedal Alexander Gauland na tlačovej konferencii AfD, len pár dní pred nemeckými parlamentnými voľbami naplánovanými na 24. septembra.

Politik Alternatívy pre Nemecko dodal, že “ortodoxný islam je nezlučiteľný” s “princípmi moderného, sekulárneho, slobodného a demokratického právneho štátu”.

Ďalej poznamenal, že všeobecný prístup k islamu nemôže byť založený len na základe náboženskej slobody, pretože samotný islam nie je podľa neho len náboženstvom, ale aj politickou doktrínou, pretože neuznáva odluku cirkvi od štátu.

“Islam vyzdvihuje svoj náboženský zákon šaría nad sekulárne právo,” dodal predstaviteľ AfD s tým, že “šaría reguluje všetky oblasti spoločnosti a snaží sa regulovať aj politický život”.

Alexander Gauland dokonca vyhlásil, že “široko používaná diferenciácia medzi islamom a islamizmom, ktorý je prezentovaný ako deformácia islamského náboženstva, by mala byť odmietnutá, pretože islamistická rétorika a myšlienky sa nachádzajú v Koráne”.

Predstaviteľ nemeckej protimigračnej strany však zároveň zdôraznil, že väčšina moslimov žijúcich v Nemecku, sú “dobrí, zákon dodržiavaci a dobre integrovaní občania”. Pri tejto príležitosti vyzdvihol ich právo realizovať svoje náboženské cítenie v súkromí ako “súčasť náboženskej slobody”.

Moslimská komunita a tamojšie mešity, by podľa jeho názor mali nemecké orgány informovať o zdrojoch svojich príjmov. Ako dodal Gauland, zabránilo by sa tak situácii, že by boli riadené organizáciami ohrozujúce nemecký ústavný poriadok. Taktiež sa vyslovil za zákaz nosenia moslimských šatiek, ktoré zahaľujú tvár.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by za Alternatívu pre Nemecko hlasovalo 12 percent nemeckých občanov.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti