Adela Vinczeová dala školenie bratislavskej kaviarni a angažovaným hercom, na ktoré zareagovala rozzúrená Fialová

28.08.2018 | 17:57
  0
Politický nekorektný rozhovor známej moderátorky vyvolal očakávanú reakciu.

Moderátorská špička Adela Vinczeová rada konflikty vyvažuje. Pre DALITO vysvetľuje aj to, prečo prišlo podľa nej k veľkému nepochopeniu jej konania počas OTO a galavečera Slnko v sieti.

Nestáva sa u nás veľmi často, že slovenský moderátor dostane ponuku moderovať v Českej republike. Dvakrát ste moderovali Českého leva. Je mentalita našich susedov iná? Museli ste sa na moderovanie pripraviť inak?

Nebolo to určite pre odlišnosť českej mentality. Musela som sa dôsledne pripravovať preto, že som moderovala Českého leva a bola som pred obecenstvom, ktoré bolo prešpikované uznávanými tvorcami. Hrozili rôzne nástrahy osobnej hanby, keby som niečo nevedela, alebo nemala o niečom prehľad. Český umelecký svet k nám už prirodzene až tak nepreniká, tak som si niečo musela doslova doštudovať a dosledovať. Publikum je veľmi vďačné, pretože je pohostinné. Brali ma ako cudzinku a boli ku mne veľmi slušní a milí. V Prahe som sa cítila skôr ako na príjemnej návšteve.

Posledné obdobie ste vzbudzovali rôzne reakcie ľudí. Je pre moderátora lepšie pokiaľ vzbudzuje rozdielne emócie? Mám na mysli aj kritiku po OTOvi a Slnku v sieti…

Vtedy na mňa ľudia nereagovali pre moje moderovanie. OTO som nemoderovala. Čo sa týka Slnka v sieti vlastne doteraz neviem v čom bol problém. Tvorcovia aj samotní zadávatelia boli s celým večerom veľmi spokojní. Dokonca aj niekoľkí ocenení mi písali, že ich mrzeli čudné články v novinách. Opäť sa stalo to, že sa komentovalo niečo, čo máloktorý komentujúci reálne videl. Celkom som obe „kauzy“ doteraz nepochopila. Stojím si za tým, čo som povedala.

Na Otovi som vyjadrila presvedčenie, že hnev nás nikam neprivedie. Skôr si myslím, že došlo k nejakým nedorozumeniam a nepochopeniam. Som  vyvažovací typ. Nepovažujem za rozumné, keď ľudia v nejakom amoku, či v eufórií vyvodzujú rýchle súdy. Zrazu poznáme nepriateľa a v tejto ilúzií ideme “zachraňovať“ so vztýčenou päsťou  spoločnosť. Len som položila otázku, aby sme si naplno uvedomili svoju vlastnú slušnosť. Predsa len každý si o sebe myslí, že je slušný.

Každý by mal začať od seba a nie pozerať iba na to, či ostatní sú dostatočne slušní. Malo to byť zamyslenie, ktoré bolo nejako zvláštne chápané. Ľudia, ktorí majú čiernobiely softvér uvažovania budú aj každú moju myšlienku vnímať čiernobielo. S tým už neurobím nič. Myslím si, že toto nie je pohľad na mňa ako na moderátorku, ale ako na človeka, ktorý niečo povedal… Rada poukazujem na potrebný nadhľad. Ale človek polarizovaný  to prirodzene dešifruje ako nejaký “opačný politický názor“,  pretože rozumie len svojmu pólu a protipólu. Tak zaraďuje len do týchto dvoch kategórií.

Mal by mať moderátor názor? Mal by sa vyjadrovať k spoločenskej situácií, alebo by bolo lepšie, ak by sa venoval profesii, v ktorej je skutočne dobrý?

Neviem, čo presne znamená spojenie, že človek by mal mať názor. Podľa mňa by mal skôr mať akúsi svoju autenticitu, ktorá sa môže prejavovať ako názor. Na Českom levovi už toho bolo občas  priveľa. Skrátka, to kde tu zaťažovalo daný večer. Stalo sa z neho akési politické školenie pre divákov a nezdalo sa mi to smerom k nim fér. To isté platilo aj o Slnku v sieti. Program bol pre divákov. Mali sa dozvedieť o filmoch a o ich tvorcoch.

Je fajn, ak sa niekto vyjadrí k politickej situácií, no nemala by sa z toho stať povinná jazda a oznámiť tri mesiace po voľbách ľuďom, aby nevolili Zemana ( na Levoch ) mi príde iritujúce. Je fajn byť angažovaný, no treba sa zamyslieť nad tým, v akej energii čo šírime a čo to vlastne prinesie. Akýkoľvek správny názor šírený v duchu tlaku, či hnevu bude vždy do spoločnosti vnášať hnev a tlak a odpoveďou bude to isté. Ak chce byť niekto angažovaný, nemal by zapájať hnev. Až vtedy prichádzajú aj relevantné riešenia.

Sú medzi nami rozhnevaní angažovaní umelci. Stáva sa, že sú  rôznymi mienkotvornými novinármi vyzdvihovaní. Angažovanosť je teraz fajn vtedy, ak sa prezentujete s takými vyhranenými názormi, aké zastupujú  niektoré  média. Ja sa angažujem v tom, že upozorňujem na nástrahy hystérie, polarizácie a nenávisti medzi týmito pólmi. No takáto angažovanosť sa nenosí. A pre vyhranených je nezrozumiteľná, preto aj ľahko dezinterpretovateľná.

Prejdime k  moderátorkému umeniu. Je základom talent, skúsenosti, alebo neustále veľa pracovných ponúk, ktorými sa človek vypracuje?

Prax je určite dôležitá, lebo tá dokáže talent rozprúdiť.  Talent je podľa mňa skôr o tom, že sa človek oslobodí od rôznych nánosov, ktoré ho nejakým spôsobom brzdia. Dobrý moderátor je dobrý vtedy, ak je svoj a autentický. Ak dokáže eliminovať svoje bloky, ktoré jeho obraz rozmazávajú a už nie je taký ostrý. Určite pomôže sebavedomie v zmysle – byť si vedomý seba. A sebaprijatie. Je to akési uvedomenie, kedy som sám sebou a som slobodný vo svojom prejave. Dobrý moderátor je asi uveriteľný. Možno to môžeme nazvať talentom .

Zrejme máme obe na mysli, že moderátor by mal byť predovšetkým osobnosťou. Asi len pekný hlas, či tvár sú málo…

Osobnosť je z človeka cítiť veľmi rýchlo.  Dnes je to naozaj o tom, aby bol moderátor definovateľný a identifikovateľný. Aby divák skrátka vedel na koho sa pozerá. Môže sa mu moderátor páčiť, či nepáčiť, ale divák vie, s kým má dočinenia. Samozrejme by nebolo správne obchádzať základné zručnosti kultivovaného prejavu. Naša mladšia a mladá generácia sa máme od starších v tomto smere čo učiť.

Zrejme sa moderátor musí zbaviť aj akéhosi strachu, aby dokázal byť sám sebou…

Strach nás obmedzuje všetkých. Je jedno, či ste lekárom, predavačom alebo právnikom. Strach je určite niečo, čo nám vnímanie zatemní. Vtedy ide každý talent bokom.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

Zuzana Fialová je z rozhovoru pobúrená

Tieto slová sa však veľmi dotkli Fialovej, ktorá Adele venovala poriadne štipľavý status na svojom profile na sociálnej sieti. „Včera pred spaním som čítala dáky nový rozhovor s Adelou B., kde opäť uráža umelcov, ktorí sa angažujú v spoločenskom živote. Dáko to nazvala ,módny trend’ a občiansku spoločnosť dáko ,hystéria’. Neviem to nájsť. Neviete mi to niekto postnúť? Je to obalené ,ezožvástami’ o osobnostnom rozvoji a fotkami so psom. Fakt by som to potrebovala nájsť. Dík,“ napísala rozhorčená herečka, ktorú následne podporila aj kolegyňa Judita Hansman.

 

 

„Zuzi, pridám sa, kdesi v začiatkoch, keď podporila Zem a Vek sme jej písali, že ako verejná osoba by mala zvažovať, kam smeruje svojho diváka, ale nezdá sa, že ju to zabrzdilo, naopak, mám pocit, že sa len rozbieha,“ napísala. Ako by pokračovala debata pod Fialovej statusom však nevedno, pretože ho asi po hodine napokon zmazala. A čo na to Adela?

,,Dostal sa ku mne. Zuzka ho písala predtým, než rozhovor čítala, takže to beriem ako unáhlenú reakciu. To sa stáva každému. Keď si rozhovor prečítala, určite pochopila, že nikoho neurážam a preto asi aj status napokon stiahla. Aj z takýchto dôvodov som rada, že nemám Facebook, lebo človek občas podľahne pocitu, že musí niečo okamžite ventilovať, nejakú emóciu a je možné, že by sa to stalo aj mne. Všetko je v poriadku,“ reagovala diplomaticky Vinczeová.

Zdroj: dalito.sk / pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti