Absurdistan v Nemecku

28.11.2017 | 16:37
  0
Politici sa nevedia dohodnúť na novej vláde, ale predčasné voľby nechcú.

Po tom ako rokovania o vytvorení novej nemeckej vlády za účasti kresťanských demokratov (CDU/CSU) liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) a strany Zelených zlyhali, do hry sa vrátila možnosť vytvorenia doterajšej veľkej koalície so sociálnymi demokratmi (SPD).

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chcela po stroskotaných rokovaniach nastoliť možnosť predčasných parlamentných volieb, avšak najnovšie sa vyjadrila, že „žiadať od voličov prísť opätovne k volebným urnám by bol veľmi zlý nápad“.

Podpredseda SPD Ralf Stegner v tejto súvislosti vyhlásil, že hoci nepodporuje myšlienku možnej koalície s blokom CDU/CSU Angely Merkelovej, uskutočnenie nových volieb taktiež odmieta.

"Nechceme sa pripojiť k veľkej koalícii, ani sa zúčastňovať na nových voľbách ... To jednoducho robiť nebude," povedal Stegner spravodajskému portálu Sputnik. Dodal tiež, že to čo hovorí predseda Merkelovej sesterskej strany (CSU) Horst Seehofer je "Absurdistan".

Seehofer sa totiž vyjadril, že sociálny demokrati nie sú v pozícii presadiť svoje náročné požiadavky kvôli žalostnému výsledku SPD v septembrových voľbách.

"Dostať sa ohľadne tzv. Jamajskej koalície (CDU/CSU, FDP a Zelení) do slepej uličky a potom stanovovať požiadavky - to je to úplne absurdné. Niečo také nerobíme. Teraz sa budeme zaoberať otázkou, ku ktorej vyzval nemecký spolkový prezident. Potom nech sa členovia strany rozhodnú, čo sa stane," doplnil Stegner.

Pozorovatelia sa zhodujú, že v prípade ak si chcú sociálni demokrati pred voličmi zachovať svoju tvár, budú v novej koalícii musieť presadzovať spravodlivejšiu sociálnu politiku. V opačnom prípade by im to voliči v predčasných voľbách mohli spočítať a výsledok SPD by bol ešte horší ako v septembrovom plebiscite.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti