A je to vonku!

13.10.2017 | 16:33
  0
CNN: Rusko využilo na zasahovanie do americkej politiky aj Pokémon Go.

Rusko sa snažilo ovplyvniť americkú politiku aj pomocou populárnej aplikácie Pokémon Go, ktorá svojim užívateľom prostredníctvom inteligentného telefónu umožňuje odchytávať virtuálne postavy. Moskva sa pomocou hry pokúšala šíriť rasovú neznášanlivosť, tvrdí to americká televízna stanica CNN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová k tomu uviedla, že CNN pri svojej neschopnosti nájsť pravých vinníkov rasovej neznášanlivosti v USA, obvinila ako vždy Rusko.

V rámci vyšetrovania údajného zasahovanie Ruska do minuloročných prezidentských volieb v Spojených štátoch preverujú využívanie svojej platformy spoločnosti Facebook, Twitter aj softvérový obor Microsoft. Facebook nedávno americkému Kongresu poskytol súbor približne 3-tisíc inzerátov, ktoré si Rusko objednalo na jeho sociálnej sieti.

Rusko podľa CNN vytvorilo rozsiahlu sieť okolo virtuálnej kampane s názvom „Nestrieľajte nás“ (Don't Shoot Us), ktorá sa zdala byť súčasťou amerického hnutia „Na černošských životoch záleží“ (Black Lives Matter). Správy o rasovej neznášanlivosti vraj takzvaní trollovia, teda provokatéri najatí Moskvou, šírili naprieč rôznymi platformami vrátane facebooku, twitteru alebo youtube.

Ruská kampaň podľa CNN opakovane upozorňovala na policajnú brutalitu predovšetkým v súvislosti so smrťou mladého černocha Michaela Browna, ktorého v roku 2014 zastrelili pri násilných demonštrácií v blízkosti St. Louis. Trollovia sa pravdepodobne snažili vyvolať protesty medzi Afroameričanmi a zároveň prezentovať ich aktivizmus ako rastúcu hrozbu v americkej spoločnosti.

Na facebooku, twitteri a youtube bolo zverejnených viac ako 200 videoreportáži o údajnej policajnej brutalite. Autori kampane potom nabádali používateľov aplikácie Pokémon Go, aby virtuálne postavy odchytávali na miestach, kde k policajným zásahom údajne došlo. Chytené postavy potom mali pomenovať podľa obetí incidentov.

„Afroameričania podľa CNN zrejme definujú svoju občiansku pozíciu na základe hry, v ktorej sa chytajú pokémoni. Takto neschopne odôvodnila televízia príčiny vzniku rasových problémov v súčasných Spojených štátoch. Znovu za to môžu Rusi … a nimi ovládaní pokémoni,“ komentovala na facebooku správu CNN hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Zdroj: ČTK/pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti